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LEGAL ETHICS OPINION 1791 IS IT ETHICAL NOT TO MEET FACE-TO-FACE 

WITH YOUR CLIENT IF YOU COMMUNICATE 
BY E-MAIL OR TELEPHONE INSTEAD? 

 
   You have presented a hypothetical in which an attorney has a bankruptcy practice.  The 
attorney begins most representations with a telephone conversation, followed by actual meetings 
with the clients regarding the many issues associated with a bankruptcy filing.  However, in a 
number of instances, clients may not be able to come into the attorney’s office for a face-to-face 
meeting.  In those instances, the attorney provides review and advice via various forms of 
electronic communication: fax, telephone, and e-mail.  Such clients receive an information 
packet to review and complete.   The client completes the packet; the attorney reviews the 
completed packet and supervises a paralegal in the preparation of the necessary documents.  If 
the client can not come in for a meeting at that point, the attorney will send the client the 
prepared documents and then review them with the client over the telephone.  The client is then 
directed to provide a notarized signature for the documents and then to forward them to the 
attorney.  Additional client questions are handled in a similar manner.  In these cases, the first 
face-to-face meeting between the attorney and the clients may be at the §341 hearing.1   
  
   Under the facts you have presented, you have asked the committee to opine as to whether 
electronic communication, without in-person meetings, can be sufficient to fulfill an attorney’s 
duties of communication and competence.  The applicable rules of professional conduct with 
regard to your request are as follows: 
 

RULE 1.1 Competence 
 
A lawyer shall provide competent representation to a client. Competent 
representation requires the legal knowledge, skill, thoroughness and preparation 
reasonably necessary for the representation. 
 
RULE 1.4 Communication 
 
(a) A lawyer shall keep a client reasonably informed about the status of a matter 
and promptly comply with reasonable requests for information. 
 
(b) A lawyer shall explain a matter to the extent reasonably necessary to permit 
the client to make informed decisions regarding the representation. 
 
(c) A lawyer shall inform the client of facts pertinent to the matter and of 
communications from another party that may significantly affect settlement or 
resolution of the matter. 
 

   The duty of competence is triggered in every  attorney/client relationship.  The comments 
discussing the duty created by Rule 1.1 focus on three areas: legal knowledge and skill, 

                                                 
1  A “§341 hearing” is a scheduled meeting of creditors pursuant to §341 of the Bankruptcy Code.  See, 11 U.S.C.A. 
§341. 
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thoroughness and preparation, and maintaining competence (i.e., continuing legal education).  
See Rule 1.1, Comments 1-6.  At issue here is whether the attorney in this hypothetical is being 
sufficiently thorough and is properly prepared with respect to the “electronic communication” 
portion of his practice.  Comment 5, in pertinent part, states the following: 
 
   Competent handling of a particular matter includes inquiry into and analysis of the factual and 
legal elements of the problem and use of methods and procedures meeting the standards of 
competent practitioners.  It also includes adequate preparation.   
 
   The focus of this language is on the content of the lawyer’s efforts: has the lawyer sufficiently 
reviewed and analyzed the information and become sufficiently familiar with the pertinent law 
so as to be able to pursue the legal objectives of the client.  Neither the rule, nor the comments, 
prescribes precise means for the provision of legal services.   
 
   The lawyer in this hypothetical operates under procedures that include review of the client’s 
information and interaction with the client regarding the responsibilities and consequences of 
filing a bankruptcy petition.  Whether that procedure involves the provision of competent legal 
services depends on the content, not the method of communication; what does determine 
competency in this situation is whether the attorney reviews the proper materials and law, 
imparts to the client all necessary information, receives necessary direction from the client as to 
the client’s objectives, and provides appropriate legal advice as a result.  Although there is no per 
se requirement, the committee concludes that nothing in Rule 1.1 requires those items be 
accomplished via in person contact.   Moreover, Rule 1.2 provides that the attorney should 
consult with the client as to the means to be used during the representation.  So long as the 
requisite information is given, received, analyzed and acted upon, the attorney has met his duty 
of competency.  There is no per se requirement that an attorney actually be in the physical 
presence of his client to provide competent legal services. 
 
   A second ethical duty at issue in this request is the duty of communication.  In every 
attorney/client relationship, the attorney has a duty to communicate with his client during the 
course of the representation.  To fulfill that duty, the attorney must ensure that the client has 
“sufficient information to participate intelligently in decisions concerning the objectives of 
representation and the means by which they are to be imputed.”  Rule 1.4, Comment 1.  Each of 
the three paragraphs of Rule 1.4 outlines content areas of communication, rather than the method 
of communication.  The rule focuses on communicating the status of the matter, information 
necessary for informed decision-making, and pertinent facts in the matter.  The rule in no way 
dictates whether the lawyer should provide that information in a meeting, in writing, in a phone 
call, or in any particular form of communication.  In determining whether a particular attorney 
has met this obligation with respect to a particular client, what is critical is what information was 
transmitted, not how. 
 
   The committee finds no per se requirement in the rules that information be provided to a client 
in person.  Accordingly, the procedures outlined in this hypothetical do not on their face create 
an ethics violation for this attorney.  The attorney may ethically use electronic forms of 
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communication in working with clients so long as all necessary information is transmitted 
between the attorney and the client.2 
 
   This committee opines that the attorney in the hypothetical is not precluded by the ethics rules 
from providing legal services to his clients via electronic communication so long as the content 
and caliber of those services otherwise comport with the duties of competence and 
communication. 
 
   This opinion is advisory only, based only on the facts you presented and not binding on any 
court or tribunal. 
 
 
 
 

                                                 
2 The committee notes that a source of concern in the materials provided with this request is a line of 
authorities finding that particular bankruptcy attorneys provided less than adequate representation due to 
lack of client contact.  See,e.g., In re Pinkins, 213 B.R. 818 (Bankr. E.D. Mich. 1997); In re Jerrels, 133 
B.R. 161 (Bankr. M.D. Florida 1991). The committee notes that those cases are distinguishable from the 
present situation. Factually, the focus of the discussion in those opinions is that there was almost no 
contact of any sort between attorney and client.  For example,  in Pinkins, client contact was with a legal 
assistant rather than with the supervising attorney and in Jerrels, there was no contact with the client.   
This line of authority does not change the committee’s conclusions in this opinion. 
 


